Gasvrij wonen

 • Categorie: Gasloos
 • 24 augustus 2022
 • Geschreven door: René Dekker

Waarom zou je? Anno 2022 klimmen de prijzen van gas torenhoog maar dat zijn toch maar conjunctuurprijzen. Ze zullen vanzelf wel weer gaan dalen, denk je. Bovendien heb je ook net een mooi nieuw fornuis gekocht. En die gaat wel op gas. Of ‘gasvrij wonen’ nu een doemscenario is of een aanlokkelijk en milieuvriendelijk initiatief, daar gaat het in wezen niet om. Internationaal is vastgesteld dat de CO2-uitstoot fiks naar onderen moet. Omdat gas als fossiele energie juist de CO2-uitstoot opstuwt, is gas nu met olie en andere fossiliteiten het stoutste jongetje van de klas. En daarom is het jaar 2050 aan de horizon gezet als het jaar dat er niet meer gekookt gaat worden op of gestookt gaat worden met aardgas. Met ook nog het overheidsstreven dat in 2030 al een derde van alle huishoudens gasvrij woont en leeft!

Een vastgesteld pad naar gasvrij wonen

Ooh… 2050, ik zit mijn tijd voorlopig nog wel uit, zou je kunnen denken. Dat duurt nog 28 jaar! In het rapport ‘Energieagenda: naar een CO2-arme energievoorziening’ is het pad naar gasvrij wonen echter al uitgestippeld. De opwarming van de aarde moet beperkt tot minder dan 2o Celsius en daarom gaan we radicaal van het gas af. Als je een eigen woning hebt, moet je zelf gaan investeren in een installatie die meer duurzaam is. Je kunt daarom subsidie krijgen voor aankoop van bijvoorbeeld een warmtepomp of een zonneboiler. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan is de kans groot dat die al geen gasaansluiting en dus ook geen gasgestookte ketel meer heeft. Echte nieuwbouw heeft al zonnepanelen en een warmtepomp. Dat kan omdat die nieuwbouw verplicht is zeer goede isolatie te hebben. Isolatie is het sleutelwoord bij gasvrij wonen.

Geen gas meer maar wat dan wel?

Fossiele aardgas verdwijnt dus en kan vervangen worden door duurzame energiebronnen. Dat zijn bijvoorbeeld:

 • wind (windmolens, grote windparken op zee)
 • zon (zonnepanelen, zonnecollectoren)
 • aardwarmte (warmtepomp)
 • biogas (rioolslib, mest)

Van het gas af – wat betekent dat in huis zelf?

Koken op stroom

De gaspitten zwijgen en er komt een inductieplaat de keuken binnen. Deze aardgasloze oplossing is voor nu de meest zuinige manier om elektrisch te koken. Je hebt er wel een goede aansluiting voor nodig in je meterkast. Maar er zijn ook voordelen: je maakt een inductieplaat tien keer sneller schoon dan een fornuis met een vier- of zespitsplaat. Je bent daarnaast verbrandingsgassen kwijt en het gevaar dat een open gasvlam vuur veroorzaakt buiten het fornuis zelf.

Een ingepakt huis

Ga je van het gas af, dan heb je een andere energiebron nodig. Die heeft wel minder power dan gas. Dus moet je de omstandigheden van je huis verbeteren, anders heeft zo’n alternatieve energiebron weinig zin. Isoleren, dus. Alle kiertjes dicht, je dak goed ingepakt met wolplaten, je vloer afgewerkt met isolatieplaten, de ‘schil’ van binnen of van buiten isoleren (bijv. gevelisolatie) en de ramen van extra isolatieglas voorzien. Dat zijn de minimale vereisten, wil je er met je alternatieve energiebron straks nog warmpjes bijzitten. Dat is ook meteen de grootste uitdaging want dit zijn prijzige aanpassingen die een heel huis betreffen. Is het geld snel op elke maand? Dan kun je het beste je plan van aanpak over een paar jaar uitsmeren. Probeer twee isolatiemaatregelen per keer te treffen. Dan heb je namelijk (onder voorwaarden) recht op subsidie.

Ventilatie met terugwarmtewinning

Ook in een huis moet je goed kunnen ademen. Zuivere lucht is en blijft nodig. Alles potdicht dichtlijmen is misschien goed om de verwarming aan boord te houden, maar dient je gezondheid niet. Goede ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in je huis ‘verschoont’. Nu zijn er ventilatiesystemen die inspelen op de lucht die je huis verlaat en die vervolgens weer je huis binnenkomt. Deze systemen gebruiken de warmte van de lucht die naar buiten gaat, om de koelere lucht die naar binnen komt alvast ‘voor te verwarmen’. Zo raak je dus heel slim niet meteen al je warme lucht kwijt en de voorverwarmde lucht van buiten heeft niet veel energie nodig om op huiskamertemperatuur te komen.

Andere manieren dan gas om te verwarmen

Als de HR-ketel op aardgas het pand verlaat, zijn er op dit moment diverse mogelijkheden om met een alternatief systeem je huis te verwarmen. Het ene systeem is wel duurzamer dan het andere:

 • volledig elektrische warmtepomp
 • hybride warmtepomp (werkt samen met HR-ketel)
 • warmtenet in de wijk (stadsverwarming)
 • infraroodpanelen
 • zonnepanelen
 • pellet cv-kachel of biomassaketel (verbrandt wel fossiele energie!)

En wat kost me dat, gasvrij wonen?

Volgens betrouwbare bronnen maak je je huis klaar voor een gasloze toekomst bij betaling tussen de € 17.000 en € 30.000 euro; gemiddeld dus ongeveer € 20.000. Wie gaat dat betalen, want dat is wel een flinke investering? In principe doe je dat zelf maar wel geholpen door aantrekkelijke subsidies én in het besef dat je energierekening straks verdwijnt. Als je zelf je eigen energie opwekt met apparaten die op een gegeven moment afgeschreven zijn, is je energie echt gratis. De investering moet je dus zien als een langetermijninvestering die na een aantal jaren je geld doet besparen. Bekijk ook even welk energielabel je huis nu heeft. Met een A t/m C label hoef je minder aanpassingen te doen dan met een E t/m G label. Een paar voorbeelden om dat te verduidelijken. De genoemde prijzen zijn de investering:

 • appartement B label: € 7.150
 • appartement F label: € 17.150
 • tussenwoning B label: € 11.950
 • tussenwoning F label: € 28.600
 • vrijstaand huis B label: € 13.350
 • vrijstaand huis F label: € 38.800

Op naar gasvrij wonen maar eerst toch zonder veel kosten

Je kunt je voorstellen dat veel mensen toch nog even dubben. De noodzaak is er dan om gasvrij te wonen maar de kosten zijn nog niet zo aanlokkelijk. Begin klein, is dan het credo. Voor je later echt van het gas af bent, kun je er nu al iets aan doen om je gasverbruik omlaag te krijgen. Zonder al te veel kosten. Het is heel simpel: weer alle tocht! Tocht zorgt ervoor dat je almaar opnieuw je ruimtes moet blijven verwarmen; er komt gewoon veel te veel frisse lucht naar binnen door naden en kieren. Het tocht en dat kost je bakken met geld. Je huis tochtvrij maken is simpel en kost weinig:

 • dicht naden en kieren tussen kozijnen en de buitenmuur of vloer
 • dicht kieren bij ramen en deuren
 • isoleer het kruipluik naar de kruipruimte onder je huis
 • dicht gaten in muren of vloeren, vooral bij leidingen
 • maak de buitendeuren aan de onderzijde tochtvrij met een strip
 • maak je brievenbus kleppervrij (plaats een brievenbusborstel)
 • zorg voor een stevig kattenluik dat goed dicht valt
 • isoleer deur naar (onverwarmde) zolder of vlizotrap