Dit zijn de voordelen van een smart home

  • Categorie: Wonen
  • 24 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker
smarthome

Een smart home, dat klinkt niet verkeerd. De mogelijkheden die zo’n slim huis biedt, zijn nog niet heel erg bekend. De voordelen van een goed werkend domoticasysteem zijn echter zo interessant dat dit artikel ze wil uitleggen. Verdiep je in het comfort, het design en de veiligheid van een smart home. Wellicht wil je daarna ook gaan kijken in hoeverre je je eigen woning om wilt toveren in een smart home.

Comfort

Een huis, daar moet je je thuis voelen. Comfort en gemak liggen aan de basis van zo’n woongevoel. Een domoticasysteem kan daarbij helpen; die biedt tal van mogelijkheden door diverse automatiseringsfuncties. Nu heeft elke huiseigenaar zo zijn of haar specifieke wensen. Domotica spitst zich daarop toe. En dat kan, want een goed domoticasysteem heeft nogal wat configuratiemogelijkheden.

Centraal staat eerst het programmeren waarna je met één druk op de knop alles laat werken. Alle ingestelde functionaliteiten bedien je zo moeiteloos: het licht wordt bijvoorbeeld ineens sfeervol, de radio gaat zacht aan, je verwarming beweegt zich naar een vooraf ingestelde temperatuur. Zo creëer je met een druk op de knop een gebruikerssituatie die voor jou ideaal is.

Een veilig smart home

Wooncomfort heeft ook met veiligheid te maken. Je wilt niet na terugkeer van een avondje-uit, binnen in je eigen huis geconfronteerd worden met dieven. Met de juiste domotica zal dat ook heel moeilijk kunnen. Je hebt dan namelijk toegangscontrole geïnstalleerd. De intercom toont (bijvoorbeeld op je smart phone) wie er bij je aan staat te bellen en je kunt op afstand spreken. Om zo eerst te kijken of je de aanbeller wel vertrouwt. In je woning is een camerasysteem actief. Dat systeem kan gekoppeld met alarmsystemen of een externe meldkamer. Het systeem kun je zelf uitschakelen via een smart phone, een tablet of een ander touchscreen.

Design

Kies uit het royale assortiment touchscreens en bedieningspanelen de spullen die mooi passen bij je interieur. Je kunt kiezen voor klassiek of voor meer modern design; en dan in tal van kleurencombinaties.

Wat kun jij doen om je huis ‘smart’ te krijgen?

Je zou in elk geval het best moeilijke installaties of teveel technisch gepieker moeten vermijden. We zijn niet allemaal even logisch of technisch georiënteerd, ook al willen we wel een smart home. Kies dan ook voor eenvoudig te installeren spullen. Zaken die je uitpakt, een plekje geeft, aansluit en die zichzelf verder redden. Bijvoorbeeld slimme lampen die door hebben wanneer het avond wordt, en zichzelf dan inschakelen. Of een slimme thermostaat die de kou van buiten aanvoelt en daarop reageert om met zo weinig mogelijk energie een zo behaaglijk mogelijk binnenklimaat te maken.

Elk slim product heeft zo zijn eigen plus; alleen zou het nog mooier zijn als de apparaten ook nog een keer op elkaar kunnen reageren. Samenwerken, dus. Je vertrekt bijvoorbeeld naar bekenden en thuis gaan al je lichten uit en tegelijk gaat de thermostaat in een lagere stand staan.

Een uitgekiend verlicht smart home

Dit artikel gaat niet over het aanleggen van een complex en vaak nogal duur domoticasysteem. Het legt juist uit hoe je zelf simpel je huis ‘smarter’ maakt. Een van de eerste zaken die je aanpakt, is de vaste verlichting. Heb je nog gloeilampen, draai die uit de fittingen. Zie je halogeenlampen zitten? Haal die ook uit de fitting. Vervang ze allemaal door slimme fitting lampen. Dit zijn LED lampen die niet alleen heel energiezuinig zijn, maar die je ook kunt bedienen via een app op je smart phone. Dat gebeurt via bluetooth techniek. Dat scheelt je allerlei wandelingetjes naar de lichtknoppen in je huis.

Slimme stekkers

Dan ga je naar je losse verlichting. Dit zijn meestal lichtarmaturen die met een stekker in een stopcontact zitten, zoals een staande lamp of een bureaulamp. Ook hier kies je voor vervanging met LED lampen. Je gaat nu echter geen slimme fitting lampen nemen maar kiest voor een slimme stekker. Je plaatst de gewone stekker in een slimme stekker en die vervolgens in het stopcontact. Daarna kun je ook zo’n losse lamp via de app op je smart phone regelen.

Warmte op maat in je smart home

Het ‘smart’ is hier de thermostaat. Een slimme thermostaat zorgt ervoor dat je je verwarming optimaal kunt houden. Die werkt daarom energiebesparend. En doet het werk voor je, want die gaat verwarmen als sensoren melden dat dat nodig is. En gaat uit als de verwarming op gewenst peil is. Er zijn twee varianten, de kamerthermostaat en de radiatorknop thermostaat. De eerste is je connectie met de CV-ketel. Bedraad of draadloos is die aangesloten.

De tweede kan de verwarming per kamer regelen. Dat gebeurt via een slimme radiatorknop. Ook die checkt of de juiste temperatuur per kamer wordt gehaald. En is natuurlijk ook te bedienen vanuit de app op je smart phone. De slimme radiatorknop vervangt eenvoudig de bestaande radiatorknop en reageert per kamer (raam) op binnenkomende warmte of kou. Schijnt het zonnetje pal op de ramen van een van je slaapkamers en loopt de temperatuur dan juist in die slaapkamer snel op? Dan reageert de slimme radiatorknop en zet de radiator lager of zelfs uit.

Universele afstandsbediening

Losse en vaste lampen en verwarming zijn zo ‘smart’ gemaakt. De laatste stap gaat over de bediening van je tv en andere apparaten. Ken je het beeld van een salontafel vol kleine en grote, zwarte en witte afstandsbedieningen? Net of is je banktafel een hightech experimenteerstation. Dat kan beter. Het enige dat je namelijk nodig zou moeten hebben is één afstandsbediening die op al je apparaten werkt. Zo’n universele afstandsbediening is in te stellen op een hele massa van apparaten; kans is groot dat jouw apparaten allemaal aanstuurbaar zijn.

Je stelt je afstandsbediening even in op je apparaten en kunt er dan al gebruik van maken. Zo kun je als activiteit ‘tv kijken’ kiezen en met een druk op de knop je tv, je mediabox en alle andere relevante entertainmentzaken activeren. Je regelt dus je apparatuur per activiteit. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor ‘muziek luisteren’. Je kunt ook nog voor een upgrade gaan: de universele afstandsbediening met hub. Dan komen er nog veel meer mogelijkheden bij. Je kunt je smart phone bijvoorbeeld benutten om smart home producten te activeren. En je hoeft in je smart home geen afstandsbediening meer te richten op tv of andere apparatuur.