8 voordelen van de warmtepomp

  • Categorie: Warmtepomp
  • 24 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker
voordelen van de warmtepomp

Zo’n zestig jaar lang was Nederland een echt aardgasland, mede dankzij Groningen. Nu echter past gas niet langer in onze energiemix; het is als fossiele energiebron vervuilend en staat dwars op klimaatdoelstellingen. Van groen gas dus uiteindelijk (2050) naar geen gas. Hoe vang je dat op terwijl je er wel warm bij wilt blijven zitten? De warmtepomp is een van de beste kandidaten ter vervanging van een gasgestookte HR-ketel.

De warmtepomp laat al vanaf 2010 van zich horen en is al uitstekend getest. Je kunt met een tussenstap van het gas af. Dan koop je een hybride warmtepomp. Die zorgt dan voor je verwarming en warm tapwater. Alleen wordt de warmtepomp bij piekvragen (vaak dus in de winter) nog ‘geholpen’ door een bij de warmtepomp aangesloten gasketel. Hieronder vind je tien voordelen van een warmtepomp die niet langer gesteund wordt door een gasapparaat. Er is een groot mogelijk nadeel dat alle voordelen teniet kan doen en dat is de isolatiestaat van je huis. Je krijgt pas voordeel van een warmtepomp nadat je hele huis afdoende geïsoleerd is.

Kosten van gas worden afgekalfd

Met z’n vieren in huis betekent dat je snel 1.600 m3 aan gas verbruikt. Wat dat kost is anno 2022 bijna koffiedik kijken. Dat is afhankelijk van of je een vast contract hebt met je gasleverancier of  ‘variabel’ afneemt. In elk geval zijn het veel euro’s en worden het er in de toekomst nog veel meer. Een warmtepomp helpt je in één keer van je gasrekening af. Die loopt namelijk op stroom. Stroom kost natuurlijk ook geld, alleen kun je met hulp van een aantal zonnepanelen ook gratis elektriciteit voor de warmtepomp opwekken. In elk geval kun je met een warmtepomp op een bepaald moment dus echt van het gas af.

Uitstoot van CO2 gaat flink omlaag met een warmtepomp

Je kunt met een lucht/water warmtepomp niet alleen de uitstoot van je eigen CO2 goed omlaag krijgen, je kunt zelfs je huis CO2-neutraal maken. De warmtepomp gebruikt alleen stroom. Als je die volledig opwekt door wind- of zonne-energie (zonnepanelen), dan kun je trots zijn op een CO2-neutraal huis! Dit is wel eerder een ideale eindsituatie want zover is het helaas vaak nog niet. De stroom die je zonder zonnepanelen krijgt aangeleverd is wel vaak al grijze stroom en vergroent al behoorlijk. Je gasgestookte HR-ketel heeft een rendement van rond de 90% terwijl een warmtepomp op dit moment iets boven de 60% aan rendement bereikt. Vandaar ook dat je huis met een warmtepomp echt goed geïsoleerd dient te zijn. Voor het milieu ben je sowieso goed bezig als je een warmtepomp laat installeren. De uitstoot van een warmtepomp met grijze stroom is namelijk tot 50% minder dan die van een HR-gasketel.

Subsidie voor een warmtepomp

Als particulier vang je ook een financieel voordeeltje als je overstapt op de warmtepomp. De huidige ISDE-subsidie geeft woningeigenaren een mooi duwtje in de rug bij aanschaf van zo’n warmtepomp. Afhankelijk van het gekozen toestel en type, krijg je tussen de € 1.700 en meer dan € 5.000 terug van de overheid. Dat scheelt een slok op een borrel. Dit geldt voor bestaande woningen, voor nieuwbouw zijn er meer voorwaarden waar je aan dient te voldoen. De ISDE-subsidie betekent dat je investering een stuk lager wordt, waardoor de terugverdientijd van dat apparaat ook korter is. Je kunt zo met behulp van subsidie je terugverdientijd terugbrengen tot een periode van minder dan 11 jaar. Het gaat wel om volledige elektrische waterpompen; de hybride waterpompen zijn niet langer subsidiabel. Wil je bedrijfsmatig overschakelen op de warmtepomp? Dan kun je aanspraak maken op de Energie-Investeringsaftrek regeling (EIA).

Combineert prima met vloerverwarming

Voel je rijk als je al vloerverwarming hebt. Dat is een uitstekend uitgangspunt om te kiezen voor een warmtepomp. Een paar kleine aanpassingen en je hebt je warmtepomp er al op aangesloten. Heel vaak kun je gewoon de bestaande leidingen en vloerverwarming zelf blijven gebruiken.

Warmtepomp ook als koeling mogelijk

Het mooie van een waterpomp is dat je er ook mee kunt koelen. In het huidige klimaat kan dat op snikhete zomerdagen eerder noodzaak dan wens zijn, zelfs. Je keert het proces van de warmtepomp dan om. In feite zijn koelkast en airco ook een soort warmtepompen. Bij koeling via een vloerverwarming dient wel gelet op een aantal zaken. Dan mag het water niet beneden de 16o Celsius komen, om geen condens op de vloer te krijgen. Met hulp van enkele units kan de waterpomp uiteindelijk water met een temperatuur van 5o aanmaken. Dat geeft een echt koelend effect.

Waardeverhogend element voor je woning

Goede isolatie en aanvullend een waterpomp zetten je huis hoger op het energielabel. En dat beïnvloedt de verkoopwaarde van je woning wel degelijk. Want de nieuwe koper weet zo meteen meer over zijn toekomstige energiekosten. Hij heeft ook meteen een duidelijk plaatje over wat hij zelf nog moet gaan verspijkeren voor een duurzame woning. In het geval van een A of een B op het energielabel dus niet veel!

Vaak geen grote verbouwing nodig

Het idee dat je bij een waterpomp komt te staan voor enorm hak- en breekwerk, ofwel een echte grote verbouwing, heerst nog steeds maar is absoluut niet waar. Een lucht/water warmtepomp kun je door een mengvat op een open verdeler toe te passen, zo aansluiten op je bestaande verwarmingsnet. Of daar nu radiatoren in hangen of een vloerverwarming. Alleen is de huidige warmtepomp nog niet berekend op echt warm tapwater voor keuken, bad of douche. Dat betekent dat je ruimte moet zoeken voor een goed geïsoleerde boiler van ca. 250 liter tapwater. Die ruimte vind je wellicht in een vast kast; houd rekening met 60 x 70 cm oppervlak en een hoogte van bijna 2 meter.

Smart gebruik (via wifi)

De domotica heeft natuurlijk ook de warmtepomp al gevonden. Veel van dit soort pompen ondersteunen WIFI-modules; enkele hebben ze zelfs al ingebouwd. Zo bedien je de warmtepomp comfortabel met je eigen tablet of smart phone. En je kunt de warmtepomp ook aan je eigen domotica-netwerk koppelen.