Dit is de toekomst van de energiepluswoning

  • Categorie: Energie
  • 24 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker
energieplus woning

Zelfs in een tijd waarin CO2-uitstoot van ultiem belang is en je huis steeds beter kan ingericht als energieneutrale woning, lonkt nog een stapje verder. Want een nul-op-de-meter huis mag dan net zoveel energie opwekken als het verbruik in dat huis, het zou toch mooi zijn dat je meer opgewerkte stroom hebt, dan je verbruikt. Wat je dan krijgt: een energiepluswoning. Met een overschot aan energie kun je natuurlijk van alles doen. Je kunt je elektrische auto ervan laten profiteren. Zo tank je je eigen auto vol aan de laadpaal op je eigen terrein. En rijd je vervolgens gratis.

Kan het nog beter dan nul-op-de-meter?

Een nul-op-de-meterhuis heet ook wel een passiefhuis. De duurzaamheid van dit soort panden is gekend. Ze hebben een permanent comfortabel binnenklimaat. De energie die daarvoor ingezet moet, is slechts een 15kWh/m2 per jaar. Met dat volume kun je alle ruimtes al behaaglijk tot 20o verwarmen. De isolatie van die huizen is dan wel tiptop: triple glas, secuur luchtdicht en met slimme ventilatie toegepast. De warmte van de lucht die je huis uitgaat, wordt benut om de inkomende koude lucht voor te verwarmen. Zulke huizen zijn voorzien van warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers en soms zelfs van een back-up in de vorm van een grote thuisbatterij.

Hoe ‘werkt’ een energiepluswoning?

De energiepluswoning is nog een beetje een droom voor velen. Maar hij is al wel gedefinieerd en zo’n woning waarmee je dus euro’s verdient kenmerkt zich door:

  • bijna geen thermische lekken
  • totale afwezigheid van tocht
  • huis gericht op de zon, met goede zonwering en perfecte isolatie
  • volledig elektrisch en geheel zelf opgewekt
  • CO2-gehalte op gezond level, vooral door goede ventilatie
  • zo klein mogelijke ecologische voetafdruk
  • er wordt meer energie opgewekt dan de bewoners van het huis verbruiken

Het immense voordeel van een energiepluswoning is dat je feitelijk gratis energie hebt voor je hele huis. En dan ook nog overhoudt zodat je bijvoorbeeld gratis met je elektrische auto kunt rijden. Toch staan deze huizen nog niet in rijtjes te blinken in de nieuwbouwwijken. Dat heeft met de kosten van zo’n huis te maken. Die liggen een stuk hoger dan bij een nul-op-de-meter-huis. Vandaar dat nog lang niet iedereen warmloopt voor een energiepluswoning. Maar met dat in het achterhoofd… er zijn al wel heel veel mensen die met hun huis aan zelf opgewekte energie geld verdienen. Waar ze in wonen mag je dan geen energiepluswoning noemen, de euro’s komen wel binnenrollen. En dat nadat je in je eigen elektrabehoeften hebt voorzien.

Geld halen uit je zonnepanelen

Geld verdienen door het overschot aan energie, opgewekt door veel zonnepanelen, aan een energieleverancier te geven, heet salderen. Heb je geen panelen, dan betaal je gewoon voor elke eenheid aan elektra. Maar heb je zonnepanelen, dan wordt het interessant. In feite ben je zo ook een leverancier van energie. Eerst voor jezelf natuurlijk, maar wat te doen met de extra opgewekte energie waar je zelf niks mee kunt? Dat overschot gaat automatisch naar het energienet waar je bij bent aangesloten. Dit heet ‘terugleveren’.

Terugleveren van stroom

De energieleverancier ontvangt dus op tijden energie van je die je zelf niet nodig hebt. En is verplicht om die ontvangen energie te verrekenen met het verbruik aan stroom dat je van de energieleverancier afneemt. Dat heet ‘salderen’. Dat scheelt jou niet alleen aan energiekosten maar ook aan de hele rimram van bijkomende kosten. Zoals energiebelasting en btw. Vastrecht betaal je overigens wel altijd. Maar ook de vermindering energiebelasting krijg je steevast.

Nu kan het zo zijn dat je wel heel wat capaciteit op je daken hebt gemonteerd. Met lange rijen aan hoogwaardige zonnepanelen. Zo is het beslist niet onmogelijk dat je eindafrekening op negatief komt te staan. Hetgeen betekent dat wat je op minder zonnige dagen af hebt moeten nemen van de leverancier meer dan gecompenseerd wordt door je teruglevering aan zijn netwerk. Het salderen betekent dan dus dat je geld toe kunt krijgen. En dat is een van de basiselementen van een echte energiepluswoning. Je hebt wel een geschikte energiemeter nodig om te kunnen salderen.

De terugleververgoeding wisselt

Het is niet direct feest als je geld terugkrijgt. De leverancier is namelijk verplicht de door jou gestuurde energie te vergoeden maar wel als een ‘redelijke terugleververgoeding’. Het begrip ‘redelijk’ is nog een beetje vaag. Een nieuwe energiewet zal die vaagheid gaan wegwerken. Nu, zelfs in 2022 dus, zijn die teruglevertarieven heel wisselend. Wat de ene leverancier aan je betaalt is heel anders dan een tweede. Er zijn zelfs leveranciers die vasthouden aan een oud teruglevertarief, namelijk € 0,10 per kWh. Weet je dat je meer dan 1000 kWh per jaar terug gaat leveren? Dan loont het de moeite de verschillende aanbieders eens te gaan vergelijken en die met het hoogste teruglevertarief te nemen. Vanaf de zomer van 2022 is het bijna onmogelijk vaste contracten te bedingen. De energiesituatie is daarvoor veel te wisselend.

De toekomst van het salderen

Salderen lijkt dus een impuls om op grote daken dan maar wat extra panelen te plaatsen. Alleen ligt de salderingsregeling onder vuur. Er zijn plannen dat deze regeling waarschijnlijk vanaf 2025 wordt afgebouwd. De wetgeving daarvoor is in voorbereiding. Praktisch gezien betekent dat dat je vergoeding per kWh na 2024 op een lager pitje wordt gezet. Kies je in 2022 al voor zonnepanelen, dan kun je in elk geval nog een paar jaar maximaal profiteren.

De echte energiepluswoning is nog een zeldzaamheid

Sommige huizen hebben dus al wel degelijk enkele kenmerken van de ideale energiepluswoning. En er zijn ook al bewoners voor wie gasrekeningen, elektriciteitsfacturen en benzinebonnetjes (met hoge prijzen erop!) allang verleden tijd zijn. En dan gaat het niet alleen om heel duurzame nieuwbouwwoningen maar ook om verbouwprojecten van bijvoorbeeld huizen uit de jaren tachtig. Diverse bouwondernemingen presenteren vandaag de dag ook energiepluswoningen. Die voldoen aan de kenmerken die hierboven puntsgewijs zijn aangestipt. Omdat er zoveel mogelijk dakvlak zongericht dient te zijn, is het logisch om met een lessenaarsdak te werken. De meeste aanbiedingen zijn echter, als je alles afvinkt, toch eerder energieneutrale huizen. De toekomst van de energiepluswoning wacht op nog veel beter werkende zonnepanelen of wellicht een revolutionair nieuwe manier om zonnekracht in energie om te zetten.