Zonnepanelen kopen of huren?

 • Categorie: Zonnepanelen
 • 24 augustus 2022
 • Geschreven door: René Dekker
zonnepanelen kopen of huren

Als er iets is dat voorlopig niet uitgeput raakt als energiebron, dan is dat wel de zon. TNO ziet zonne-energie dan ook als dé oplossing om de energie van de zon te benutten. Dit helpt natuurlijk om de doelstellingen voor het klimaat te halen. Zonnepanelen helpen daar heel goed bij. Dus als je iets tegen fossiele roofbouw wilt doen, zet je zonnepanelen op je dak, toch?

Die zonnepanelen worden steeds beter. De ontwikkelingen staan niet stil en de opbrengst van zonnepanelen gaat voortdurend een stapje omhoog. De testen zijn veelbelovend. Er zijn zonnepanelen die onder alle weersomstandigheden goed functioneren. Minstens 25 jaar lang. En daarna kunnen de onderdelen van zulke panelen weer helemaal worden hergebruikt.

De subsidie voor zonnepanelen is veranderd. Je krijg nu niet meer de subsidie van vroeger. Je krijgt echter nog wel de BTW terug; en eigenlijk is dat nog voordeliger dan de oude subsidie!

Nieuwe ontwikkelingen

Met al die aandacht voor zonnepanelen (hebben je buren die al op het dak?) ben je misschien nieuwsgierig naar de stand van zaken. Ga je op het internet kijken, dan duizelt het je soms. Er lijken wel elke maand opnieuw baanbrekende zonne-technologieën te verschijnen. En zelfs de oude vertrouwde zonnepanelen van silicium blijven zich qua efficiëntie maar verbeteren. De nieuwste zonnepanelen die nu op de markt zijn, hebben zonnecellen die elkaar overlappen. Dit is de PERC shingle technologie. Die belooft de volgende voordelen:

 • het paneeloppervlak werkt efficiënter
 • de ‘look’ op je dak wordt rustiger
 • levert meer stroom bij schaduw en verstrooid licht

Dit zijn echter nieuwe ontwikkelingen die nog veel te duur zijn voor de particulier. De efficiëntie en betrouwbaarheid van silicium blijft het qua kosten/baten nog wel even winnen. De polykristallijne cellen van silicium zonnepanelen zouden dan qua efficiëntie nog wel iets beter kunnen maar zijn wel goedkoop om te maken. Als je er dus maar genoeg van op je dak kunt krijgen, is een zonnepaneelinvestering met silicium zonnepanelen nog altijd heel interessant. Daarmee verkort je de terugverdientijd.

Hoe snel terugverdiend?

Terugverdientijd is een belangrijke term bij zonnepanelen. Of je nu huurt of koopt, je doet beide keren een investering. Je betaalt voor (het gebruik van) zonnepanelen, omvormer en installatie. We gaan er nu even van uit dat je zonnepanelen wilt kopen. Je betaalt en de panelen op het dak gaan voor je besparen. Zodra je besparingen net zo hoog worden als dat wat je voor je zonnepanelen betaalde, zijn de baten en de kosten gelijk. Je hebt dan je zonnepanelen gratis op je dak liggen. Er zijn vijf factoren die bepalen hoe snel je de kosten er weer uit hebt:

 • aantal zonuren
 • kosten van je zonnepanelen en aanverwante spullen
 • het vermogen van je zonnepanelen
 • hoogte van de reguliere stroomprijs (anno 2022 een heel belangrijke!)
 • degradatie (het afnemend vermogen door de jaren heen)

Een rekensommetje om bovenstaande te verduidelijken. Je koopt een systeem met 10 zonnepanelen van 300 Wp. Dat kost je € 4500 excl. btw. Per jaar wek je dan ca. 3000 kWh aan stroom op. De stroomprijs van 2022 is hoog en schommelt rond de € 0,60. Je bespaart nu 3000 x 0,60 = € 1800 per jaar. De terugverdientijd van je € 4500 is dan 4500 : 1800 = 2,5 jaar! Zelfs al zou de stroomprijs ooit weer terugzakken naar de helft, dan nog is je terugverdientijd slechts 5 jaar.

Is huren handiger dan kopen?

Nu hoef je niet eens een investering te doen om je zonnepanelen op het dak te plaatsen. Je kunt namelijk ook huren. Er zijn tal van zonnepaneel-verhuurbedrijven. Die monteren de panelen netjes voor je en als er iets stuk gaat, betaalt de verhuurder en niet jij. Dat is overigens ook interessant als het om de omvormer gaat. Die heeft namelijk een kortere levensduur dan de panelen. Had je een systeem gekocht, dan kom je na ongeveer 12 jaar wel voor de extra kosten te staan van een nieuwe omvormer. Dat is toch een bedrag van tussen de € 650 en € 1550. Het verhuurbedrijf vervangt gratis als je huurt. En toch blijft het afwegen tussen koop of huur. Want er kleven ook enkele nadelen aan huur:

 • je rendement is lager dan bij eigendom van panelen
 • verkoop je je huis dan moet je de huurverplichting meeverkopen (of zelf blijven betalen)
 • je zit vast aan je huurperiode; voortijdig opzeggen betekent (grote) extra kosten maken

Wat zijn de algemene huurkosten?

Een prijsindicatie voor de huur van zonnepanelen per maand:

 • 4 zonnepanelen, ca. € 20 – 25
 • 6 zonnepanelen, ca. € 25 – 30
 • 10 zonnepanelen, ca. € 40-60

Het mag duidelijk zijn dat je een hogere maandelijkse kostprijs hebt bij huur dan bij koop. En dat zie je terug in je terugverdientijd. Een goede inschatting is dat je bij huur twee tot vier jaar langer bezig bent om je terugverdientijd te halen. Natuurlijk wordt huur na je terugverdientijd wel interessant.

Wat nu als je huurder bent van een huis en geen eigenaar. Kun je dan ook zonnepanelen huren? Dat is mogelijk maar dan moet je rond de tafel met de verhuurder van je woning. Wellicht wil die investeren in zonnepanelen. Je verhuurder zal dat dan wel gaan verrekenen in een hogere huurprijs, waarschijnlijk.

Het prijsverschil tussen huren en kopen

Zonnepanelen huren of kopen? Waar ligt uiteindelijk je voordeel. Deze noot is snel gekraakt: kopen is echt voordeliger dan huren. Zelfs als je geen spaarpotje hebt om de investering te doen; want je kunt geld lenen om panelen aan te schaffen en de rente van dat geld en de aanschaf gecombineerd maken dat kopen nog steeds voordeliger is dan huren. Bij huur gaat de verhuurder van het zonnesysteem natuurlijk investeren. Hij wil daar uiteindelijk meer geld voor terug dan het hem heeft gekost. Laten we eens gaan vergelijken bij een afname van 12 zonnepanelen die zo’n twintig jaar meegaan.

Berekening bij koop zonnepanelen

 • € 5000 aanschaf en installatie
 • € 1200 schoonmaak/onderhoud (€ 50 per jaar)
 • € 1000 vervanging vervormer (na ca. 12 jaar)
 • – € 1000 teruggave btw

Totale koopkosten zijn € 6200. Waarvan maandelijks: € 25,83

Berekening bij huur zonnepanelen

 • 13.200 (€ 55 per maand over een periode van 20 jaar)

Totale huurkosten zijn € 13.200. Waarvan maandelijks: € 55

Het verschil tussen kopen en huren is na 20 jaar € 7000. Bij kopen ben je dus € 7000 goedkoper uit. Met zonnepanelen op je dak zakt het bedrag van je energierekening altijd. Of je nu huurt of koopt. Let wel even op de salderingsregeling. Nu kun je ook nog geld maken door een vergoeding te vangen voor het teveel dat je aan stroom produceert. Deze meevaller wordt vanaf 2025 waarschijnlijk minder lucratief.